Madáreleség alapanyagai

Termékek vevői igények szerint

Alapanyagainkról

Magyarországon jelenleg meglehetősen kevesen foglalkoznak a madereleség alapanyagainak termesztésével. Egyes termékekből (piros kukorica, GRITZ kukorica) a külföldi kapcsolatainknak köszönhetően lehetőségünk van zárt termeltetési lánc keretén belül fix mennyiségek megtermeltetésére, lekötésére és felvásárlására.

A termékeket a vevő igényére szabva ömlesztve, BIG-BAG zsákba csomagolva, külön kérésre 50 kg-os kiszerelésben szállítjuk.

Vörös cirok

...

A sokoldalú fűféle

A cirok Afrikából származik, s a fűfélék családjába tartozik. Legnagyobb arányban a szemes cirkot termelik a világon, hiszen emberi fogyasztásra, állati takarmányozásra, bioethanol előállítására is alkalmas.
A cirok főbb jellemzői
• GMO mentes
• glutén mentes
• gyakorlatilag toxin és tannin mentes
A szemes cirok beltartalma hasonló a kukoricáéhoz, de kedvezőbb az aminosav- összetétele, illetve 1-3%-kal magasabb a fehérjetartalma, így állati takarmányban alkalmas alternatívát nyújthat a kukorica kiváltásásra. Kiemelkeden tűri a szárasságot. Aszályos körülmények között a cirok termése, minimum 10-15%-kal meghaladja a kukoricáét. A terület minőségére kevésbé érzékeny, így olyan helyeken is eredményesen termeszthető, ahol egyéb kultúrák egy átlagos évben nem, vagy csak alig termelnek nyereséget. Nem egy igénytelen növény, de a kukoricához képest kevesebb a tápanyagigénye, melynek következtében a termelők kisebb ráfordítás mellett biztonságosabban állíthatnak elő olyan terméket, aminek az ára eléri, de jellemzően 10-20%-kal meghaladja a kukoricáét.


Hántolatlan rizs

...

A növényi energia

A rizs a búza után az emberiség legfontosabb növényi tápláléka (a megtermelt rizs 95%-át közvetlenül emberi fogyasztásra használják fel). Kitűnő az emészthetősége, a szemben lévő fehérje csaknem teljes értékű, sok E és B vitamint tartalmaz. A hántolatlan rizs amellett, hogy a állatok szervezetének működése szempontjából hasznos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, magas rosttartalmának köszönhetően az emésztési folyamatokra is jó hatással van.

Fénymag

...

A fénymagot vagy kanárikölest madáreleségként elsősorban magjáért termesztik. Egyes országokban lisztjéből tésztát és kenyeret is készítenek. A fénymag beltartalmilag igen értékes szemek magas fehérjetartalma és kedvező aminosavtartalma miatt. Európa számos országában (Olaszország, Spanyolország, Hollandia, Németország stb.), elsősorban a madáreleség gyártók körében elterjedt. Az 1880-as évek óta kisebb-nagyobb megszakításokkal Magyarországon is folyik termesztése, főként magjáért, de tavaszi vetésű takarmánynövények (tavaszi bükköny, takarmányborsó) társnövényeként zölden is hasznosítják.

Piros kukorica

...

A karotinforrás

A piros kukorica hibrid gyakorlatilag semmiben nem különbözik a többi kukoricahibridtől, sem termesztéstechnológiában, sem tápanyagellátásban nem igényel különleges feltételeket. Elsősorban növendék állatoknak készített takarmánykeverékekbe és baromfitápokba használják.
A piros kukorica szemek augusztusban kezdenek elszineződni, veszik fel sötétpiros színüket. A sötétpiros szemek jelentős mennyiségű karotint tartalmaznak, mellyel az állattenyésztésben eddig takarmány-kiegészítőként használt (szintetikus úton előállított ) karotént és karotenoidot lehet kiváltani, s így a kukorica-száron természetes formában megtermelni. A piros kukorica hybrid termesztésével természetes úton érhetik el azt a hatást, amelyet eddig csak különböző festékanyagokkal tudtak megvalósítani (például a tojás sárgájának megfelelő színét). A karotenoidoknak nagyon fontos szerepük van az állati takarmányozásban. Szinte minden állatnál és kategóriánál van jelentősége. A baromfiak esetébek elsősorban a tojóknál és brojleroknál nélkülözhetetlen összetevője a takarmánykeverékeknek. A tojóknál a karotenoidokkal lehet befolyásolni a tojás sárgájának a színét, így a tojás megfelelő színét a piros kukorica hibrid pontos adagolásával érik el. Fontos szerepe van továbbá a tollazat színének kialakításában, galambok esetében a szem pirosságának meghatározásában.

VETÉS:
Javasolt termőtőszám:
• szemesnél: 50-60 ezer to/ha
• silónál: 65 ezer to/ha

Javasolt termőterület:
jó és közepesen jó termőtalajokra ajánlott Gondosan előkészített talajba, a vetést 8-10 Celsius-foknál kezdjük meg. A területet tartsuk gyommentesen, biztosítsuk a megfelelő tápanyagmennyiséget.

TÁPANYAG-ELLÁTÁSI JAVASLAT:
Őszi alap műtrágya: N: 45 Kg, P: 45 Kg, K: 45 Kg/ha hatóanyag
Tavaszi műtrágya: ammónium-nitrát 34% - 60-120 Kg/ha hatóanyag
Vetőmag: 70.000 szem / zsák

GRITZ Kukorica

...

A jó termőképességű

A GRITZ kukoricát közel 10 éve termesztik Magyarországon. A GRITZ kukorica szemei kicsik, sima felületűek , narancssárga színűek, megfelelők a madáreleség gyártáshoz. A GRITZ kukoricára jellemző a jó termőképesség. Normál körülmények között átlagosan 7-8 to/ha termést produkál. A kukorica cső sorainak száma: 14-16, ezerszem tömege: 320 - 340 FAO száma magas: 400, rosszul adja le a vizet (szárdőlésre hajlamos). 18– 20 % os nedvességtartalom mellett szokták be takarítani, így a magas szemnedvesség miatt kötelező szárítani. A GRITZ kukorica termesztéstechnológiája a hagyományos takarmánykukoricával megegyező, termesztése nem igényel izolációs távolságot. Közepesen kötött talajokon ideális a termesztése.Korai vetés lehetséges, 10 0C-os talajhőmérsékletnél vethető, a hideget jól tűri. Toleráns a leveleket megtámadó kórokozókkal szemben.

VETÉS:
Javasolt termőtőszám:
• FAO: 400
• 65 ezer szem/ha
Javasolt termőterület: jó és közepesen jó termőtalajokra ajánlott
Gondosan előkészített talajba, a vetést 8-10 Celsius-foknál kezdjük meg. A területet tartsuk gyommentesen, biztosítsuk a megfelelő tápanyagmennyiséget

TÁPANYAG-ELLÁTÁSI JAVASLAT:
Őszi alap műtrágya: N: 55 Kg, P: 45 Kg, K: 45 Kg/ha hatóanyag
Tavaszi műtrágya: ammónium-nitrát 34% - 60-120 Kg/ha hatóanyag
Vetőmag: 50.000 szem / zsák

APRÓSZEMŰ kukorica

...

A jó madáreleség alapja

Az aprószemű kukoricát elsősorban azok a madáreleség gyártó cégek keresik, mely kisebb méretű madarak részére készítenek takarmányt. A NEW AGRO TRADER célja olyan hibridek termeltetése mely ezen szűk piaci szegmens igényeit is száz százalékban kielégíti. Sima szemű szemeskukorica, melynek FAO értéke kimagaslóan alacsony: 170, melynek köszönhetően a optimális vetés ideje igen széles. Korán lekerülő zöldbor, lucerna,repce után kedvező időjárási körülmények között másodvetésre is alkalmas. Szárszilárdsága kiválló, magassága közepes. Csövei keskeny, hosszúkás. A csövekben a sorok száma 16, ezerszemtömege 280 gramm. Jól tűri a hideget, a szárasságot. Optimális vetésidő esetén, jó évjáratban a termés eléri a 8-9 t/ha termésátlagot. Kései illetve másodvetés során, 6-8 to/ha termésátlag várható csapadékmennyiségtől függően.

POPCORN madaraknak

...

A jó madáreleség fő kiegészítője

A madáreleség gyártó cégek előszeretettel alkalmazzák az emberi fogyasztásra is alkalmas, de a pattogási index tekintetében alacsony index számmal rendelkező popcorn kukoricát. A takarmány kukoricához képest nagyobb arányban tartalmaz fehérjét, zsírt és szénhidrátot, mely miatt előszeretettel használják a madáreleség mixek összeállításakor

IREGI CSÍKOS napraforgó

...

A legrégebbi madáreleség kiegészítő

Hosszú ideje madáreleségként termesztett napraforgó a kiváló héj – bél arányának köszönhetően. Az IREGI csíkos napraforgó magassága átlagosan 150-160 cm, tenyészideje 116-118 nap. Madáreleség részére történő termesztés esetén a javasolt tőszám 60 000 - 65 000 tő/ha. A IREGI csíkos napraforgó átlagos ezermagsúlya 65-70 g, bélaránya 70-75 %, fehérjetartalma 19-21 %, olajtartalma 32-34 %. Átlagos termőképessége 2,0-2,5 t/ha, melyet az adott év éghajlati viszonyai nagyban befolyásolhatják. Gyommentes állomány esetén deszikkálás nem mindig szükséges. Az IREGI csíkos napraforgó a legtöbb napraforgó betegséggel szemben toleráns, azonban a csapadékmennyiségtől függően gombásodásra hajlamos. A hektáronként javasolt tápanyag ellátás 350 kg összhatóanyag tartalmú, 1:2:2 NPK arányú műtrágya. Vegyszerérzékenység az engedélyezett vegyszerekkel szemben nincs.

© 2017 New Agro Trader. All rights reserved | dsgn & dvlpmnt > base.graphics

AVSZ